FAQ

Hier onder vindt u de meest gestelde vragen in verband met onze dierenartsen praktijk.
Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Voornamelijk hond, kat, konijn en andere knaagdieren, paarden, runderen en andere herkauwers.
Bezoek ook de pagin "Dieren" voor meer info.

Bezoek ook de pagin "Behandelingen" voor meer info.

Hond:              38-39°C

Kat:                 38-39°C

Konijn:             38,5-39,5°C

Cavia:              38-39°C

Hamster:         36-38°C

Muis:               36-38°C

Rat:                 37,5-38,5°C

Kip:                 40,6-41,5°C

Paard:             37-38,5°C

Koe:                 37,5-38,5°C
 

Vaak vertoont uw dier ander gedrag dan normaal. Dit kan inhouden dat ze kalmer zijn als anders, maar ook het tegengestelde kan waargenomen worden, waarbij ze juist onrustig blijven rondlopen. Ook minder eetlust vertonen is hier vaak voorkomend. Zowel katten als honden gaan zich wat schuchter gedragen, dit kan zich uiten in blazen of grommen. Zeker als men ze aanraakt op een pijnlijke plaats

Ook de diergeneeskunde maakt steeds een evolutie door. Daar waar i de beginfase van de diergeneeskunde steeds beweert werd de hond eerst loops te laten worden, werd nadien het tegengestelde beweert: best steriliseren voor de eerst loopsheid om baarmoeder- en melkklierkanker te minimaliseren. 

De laatste onderzoeken tonen echter aan dat het advies rasafhankelijk is. Bij kleine hondjes (<10kg) wordt nog steeds aangeraden om te steriliseren voor de eerste loopsheid. Bij grotere honden hebben ze het advies terug aangepast. Zeker bij honden zoals labrador, duitse herder, rhodesian ridgeback wordt nu aangeraden om te wachten met sterilisatie tot latere leeftijd. 

U kan alles over dit laatste onderzoek lezen in het artikel: "Rasgebonden effecten bij gonadectomie bij de hond"

Over de verschillende types sterilisatie kan u lezen in de "Geboortebeperking hond"

Er zijn wettelijke eisen voor elk land, de standaard zaken die zeker in orde moeten zijn:

- Europees paspoort

- Vaccinatie tegen Rabiës

- Identificatie via chip of tatouage: kijk zeker eens na of alle gegevens ook nog correct zijn ingevuld op uw naam (na verhuis/ verandering eigenaar/…)

Kijk steeds na voor u vertrekt of er nog extra eisen zijn voor het land waar u naartoe reist: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/reizen_met_huisdieren

Ook rekening houden met mogelijke infecties in het gastland:

- Ontworming ter preventie: op de dag dat men terugkomt in België + herhalen na 1 maand

- Vlooien – Teken – Mijten – Zandvliegjes: in pipet/ tablet/ halsband vorm

Indien er nog vragen zijn, kan u dit best bespreken met de dierenarts of contact opnemen met de respectievelijke ambassade van het land waar u naartoe reist. 

Uw hond/kat moet nuchter zijn, om minder complicaties te veroorzaken. Dit houdt in dat ze gedurende een periode van 12u niet mogen eten. Drinken raden we aan om weg te nemen als u gaat slapen. Voor het binnenbrengen, kan u best ook eens met uw hond een goede wandeling gaan maken, dat hij/zij zich voldoende kan ontlasten.

Bij konijntjes ligt het wat anders. Zij mogen hun eten en drinken behouden en moeten met eten binnengebracht worden, zodat bij het ontwaken ze aangespoord worden om terug te eten.